Csokis gombóc
Egyszerű de nagyszerű!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 Csomag élesztő
- 250 ml tej
- 80 g cukor
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 200 g étcsokoládé
- Zsemlemorzsa és olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Eljárás
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót és a cukrot. A cukor és a só megadja a gombóc alap ízét, úgyhogy ne hagyjuk ki őket!
Futtatjuk fel az élesztőt a meleg tejben. Mindig ügyeljünk, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt, és a tészta nem fog megkelni.
Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a vajat a lisztes keverékhez, és dolgozzuk össze. Ha túl ragad a tészta, adjunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztának lágyan rugalmasnak kell lennie.
Hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni kb. egy órát. Ha duplájára nőtt, azt jelenti, hogy elég jól kelt.
Készítsünk csokoládé gombócokat, amiket teszünk a tésztába, majd csomózzuk össze a tészta végeit, hogy a csokoládé ne tudjon kifolyni a sütés során. A minőségi csokoládé nagyon fontos, mert ez adja a desszert végső ízét.
Süssük a gombócokat forró olajban, amíg aranybarnák nem lesznek. Jó sűrűn fordítsuk őket, hogy minden oldalukon szép aranybarna legyen.
Vegyük ki a gombócokat, és forgassuk bele őket a zsemlemorzsába.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral. A gombócok melegen a legfinomabbak, de ha marad belőlük, hidegen is nagyszerűek.