Forrás: canva
Diós-csokoládé torta
A diós-csokoládé torta a legautentikusabb és elbűvölő magyar desszertek egyike. A gyengéd, csokoládés tészta, ropogós dióval, és a csodás csokoládé bevonat együtt valódi élménnyé teszi a torta elfogyasztását. Kiváló választás az ünnepi asztalra vagy bármikor, ha ki szeretné kényeztetni magát vagy szeretteit.
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 tojás
- 150 g kristálycukor
- 80 g darált dió
- 50 g kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 200 g cukrozott sűrített tej
- 150 g darált dió
A csokoládébevonathoz:
- 200 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Eljárás
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgáját összekeverjük a darált dióval, a kakaóporral és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habot is. Óvatosan összekeverjük.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, majd beleöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C) kb. 25 percig sütjük.
A tészta megsülte után hagyjuk hűlni, majd kettévágjuk.
A cukrozott sűrített tejet összekeverjük a darált dióval, majd az egyik tésztalapra kenjük.
A másik lapot ráhelyezzük, majd a csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk és a tortára öntjük.
Hagyjuk a csokoládénak megdermedni, majd szeleteljük.