Dzsemek
A dzsemek tökéletesen megőrzik a gyümölcsök ízét és aromáját. Nagyon egyszerű elkészíteni őket, csak a gyümölcsöt és a cukrot kell összefőzni. Az elkészült dzsemet üvegekbe lehet tölteni, és hosszú időn át eláll.
Hozzávalók
- 1 kg gyümölcs (pl. szeder, eper ribizli málna)
- 600 g kristálycukor
- 1 ks citrom
Eljárás
Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, majd hagyjuk száradni.
Tegyük a gyümölcsöket egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét. Keverjük össze alaposan.
Melegítsük fel a lábast mérsékelt hőmérsékleten, és főzzük lassan a keveréket. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen oda.
Addig főzzük a dzsemet, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak és a keverék besűrűsödik. Az időt a gyümölcs fajtája határozza meg, de általában 45-60 percig főzzük.
Ha kész, tegyük a dzsemet tiszta, sterilizált üvegekbe, és zárjuk le. Megfordítva hagyjuk állni 5 percig, majd visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.