Forrás: pixabay
Édes és friss Sárgabarack befőtt
A sárgabarack befőtt egy édes és gyümölcsös csemege, ami tökéletesen megőrzi a sárgabarack friss és gyümölcsös ízét a hosszú téli hónapokra. A befőtt finom és könnyen elkészíthető, így ideális ajándék lehet téli ünnepekre vagy egyszerűen csak a saját élvezetünkre.
Hozzávalók
- 2 kg érett sárgabarack
- 1 kg kristálycukor
- 2 citrom
- 1 Csomag befőzőcukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- víz
Eljárás
Mossuk meg alaposan a sárgabarackokat, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat.
Reszeljük le a citrom héját, majd facsarjuk ki a levét.
Egy nagy lábosban forraljunk fel vizet, majd tegyük bele a sárgabarackokat, és hagyjuk főni 2 percig.
Szűrjük le a sárgabarackokat, majd tegyük vissza a tüzhelyre a citrom levével és héjjal, valamint a cukorral.
Adjuk hozzá a vanília kivonatot vagy a vaníliarudat, és forraljuk a befőtt alapot.
Amikor az alap felforrt, tegyük vissza a sárgabarackokat, majd hagyjuk forrni további 10-15 percig, vagy amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
Ha szeretnénk, hogy a befőtt sűrűbb legyen, hozzáadhatunk egy csomag befőzőcukrot, és hagyjuk főni még 2-3 percig.
Tisztítsuk steril üvegekbe a befőttet, majd zárjuk le alaposan.
Tegyük az üvegeket egy nagy lábasba, öntsünk vizet a lábasba annyira, hogy ellepje az üvegek felét.
Forraljuk fel a vizet, majd főzzük a befőttet úgy, hogy az üvegek teljesen víz alatt legyenek, kb. 15-20 percig.
Vegyük ki a befőtt üvegeket a vízből, és hagyjuk kihűlni.
Tároljuk a kész befőttet hűvös, sötét helyen.