Forrás: Pixabay
Édes, krémes és nagyon illatos Sütőtökös pite
A sütőtökös pite egy édes, krémes és nagyon illatos sütemény, ami kiváló választás a hideg őszi napokra. Szaftos tökpürével, fűszeres tésztával és finom fahéjas töltelékkel készül. Az elkészítés időigényes, de a végeredmény garantáltan megér minden percet!
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g liszt
- 2 evőkanál cukor
- 130 g hideg vaj
- 1 tojás
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 800 g sütőtök
- 200 ml Tejszín
- 4 tojás
- 180 g barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál őrölt muskotály
- egy csipet só
Eljárás
Először is főzd meg a sütőtököt (ez lehetőleg kétféleképpen történhet: sütéssel vagy párolással), majd hagyjuk kihűlni és pürésítsük.
Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd dolgozd össze a hideg vajjal. Add hozzá a tojást és gyúrd össze. Gyűrj bele műanyag fóliát és tedd a hűtőbe fél órára.
Nyújtsd ki a tésztát egy pite formában. Süsd elő 180 fokon 10 percig.
Készítsd el a tölteléket: a sütőtök pürét keverd össze a tejszínnel, a tojásokkal, a cukorral, a fűszerekkel és a sóval.
Töltsd meg a tésztát a töltelékkel, majd süsd 180 fokon 1 órán át, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
Hagyd hűlni, majd szeleteld.