Édes Őszibarack befőtt száraz dunsztba
Ez egy hagyományos magyar recept, mely a legfinomabb, legédesebb őszi barackokat használja fel. A száraz dunszt technikájával a gyümölcsök természetes savassága és cukortartalma kerül előtérbe, megőrizve a barackok friss, nyári ízét.
Hozzávalók
- 2 kg őszibarack
- 1 kg kristálycukor
- fecskendővel sterilizált víz
Eljárás
1) Mosson meg alaposan 2 kg érett, de nem túl puha őszibarackot, majd vágja őket negyedekbe, és távolítsa el a magokat.
2) Tegye a barackdarabokat egy nagy fazékba, adjon hozzá 1 kg kristálycukrot, és keverje össze jól. Hagyja állni 2-3 órán keresztül, hogy a gyümölcs cukrot és nedvességet engedjen.
3) Főzze a gyümölcsöt nagyon lassú tűzön, míg a cukor teljesen fel nem olvad.
4) Töltse a barackot alaposan lefőzött, száraz üvegekbe. Ügyeljen arra, hogy a savanyúság elkerülése érdekében a gyümölcs héja ne érintkezzék az üvegek szájával.
5) Töltsön forró vizet a fecskendőbe, és fecskendezzen szélesebb irányban a barackok közé, míg az üvegek teljesen tele nem lesznek.
6) Tekerje le az üvegek tetejét, de ne túl szorosan, majd tegye egy fazék aljára úgy, hogy ne érintkezzenek egymással vagy a fazék oldalával.
7) Töltsön vizet a fazékba, míg az üvegek 2/3-ig ellepik, és forraljon lassú tűzön 15 percig.
8) Ezután hagyja lehűlni az üvegeket a fazékban.
9) Amikor az üvegek lehűltek, szorosan tekerje le a tetejüket, és tárolja hideg, sötét helyen.