Forrás: Pixabay : congerdesign
Egészséges reggeli - főzés zabpehely
A zabkása mindig is a családom kedvence volt. Különösen a hideg téli hónapokban, vagy amikor kicsit betegnek érezzük magunkat, ennek a melegítő és egészséges zabkásának a receptje pont megfelelő - könnyen elkészíthető, és minden alkalommal csodát tesz velünk.
Hozzávalók
- 1 Csésze zabpehely
- 4 Csészék víz
- 1 Pinch só
- Választható: cukor, méz vagy agavészirup az édesítéshez.
- Választható: gyümölcs és/vagy dió a díszítéshez
Eljárás
A zabpehely főzéséhez először tegyük a zabpelyhet egy serpenyőbe. Ez a mennyiség két személyre ideális, de természetesen ennek megfelelően növelheti vagy csökkentheti. Tapasztalatom szerint a zab és a víz ilyen arányban adja a tökéletes zabpelyhet.
Adja hozzá a vizet. Itt fontos megjegyezni, hogy nem szabad azonnal az összes vizet hozzáadni. Kezdjük körülbelül 3 csészével, és a főzés során szükség szerint adjunk hozzá többet.
Adjunk hozzá egy csipet sót. Furcsának tűnhet, hogy egy általában édes ételhez sót adunk, de ez segít kiemelni a többi ízt - ezt a trükköt a nagymamámtól tanultam.
Főzzük a keveréket közepes lángon. Folyamatosan keverjük, hogy a zabpehely ne égjen meg és ne legyen kellemetlen ízű. A keveréknek 15-20 percen belül sűrűsödnie és nyálkássá kell válnia.
Kóstolja meg a zabpelyhet, és ha szükséges, adjon hozzá még vizet. Ha elérte a kívánt állagot, leveheti a tűzről.
Az egészséges zabpelyhet - más néven zabkását - forrón tálalja. Ha szeretné, egy kis cukorral, mézzel vagy agavéval édesítheti, és gyümölcsökkel vagy dióval díszítheti.