Egyszerű bögrés meggyes pite
A bögrés meggyes pite egy tradicionális magyar sütemény, amelyet a nyári meggy szezonban készítenek. A pite tészta és a meggy savanykás és édes is egyben, így tökéletesen kiegészítik egymást.
Hozzávalók
- 2 bögre liszt
- 1⁄4 bögre cukor
- 1⁄2 bögre vaj
- 1⁄2 bögre müzli
- 1⁄4 teáskanál szódabikarbóna
- 1⁄4 teáskanál só
- 1 ks tojás
- 3 evőkanál hideg víz
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Készítsük el a tésztát: Egy nagy tálba tegyük az összes száraz hozzávalót, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze.
Egy kis tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a hideg vizet, és verjük össze.
Öntsük a tojásos keveréket az ételbe, és gyúrjuk össze a tésztát.
Borítsuk a tésztezett deszkára, és nyomkodjuk ki a forma aljára és oldalára. Hagyjunk az oldalakon néhány centimétert, hogy tölteléknek is legyen hely.
Keverjük össze a meggyet, a cukrot, a keményítőt és a sót egy nagy tálban, majd tegyük a tésztára.
Süssük kb. 50-60 percig, amíg a tészta aranybarna lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.