Egyszerű karamellizált körte
Egyszerű, mégis látványos és finom desszert, amellyel biztosan elkápráztathatjuk a vendégeinket. Minden alkalomra tökéletes választás, mivel gyorsan elkészíthető, ugyanakkor nagyon ízletes. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók
- 4 nagy körtét
- 200 g cukrot
- 100 g vajat
- 1 darab vaníliarúd
- fél citrom leve
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. Ez azt jelenti, hogy mikor a körte előkészítése végére érünk, a sütő már eléri a megfelelő hőmérsékletet.
A körte héját lehúzzuk, megfelezzük, majd eltávolítjuk a magházat. Ügyeljünk rá, hogy a körtét jól szúrjuk ki, hiszen a magok keserű ízt adhatnak a desszertnek.
Egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a vanília rúd belsejét. Kezdetben a keverék kissé darabos lesz, de ne aggódjunk, ez teljesen normális. Fokozatosan a cukor felolvad és szép bronz színűvé válik.
Amikor a cukor teljesen felolvadt, adjuk hozzá a körtéket, csupasz felükkel lefele. Sütés közben figyeljünk rá, hogy a tűz ne legyen túl erős, mert a caramel könnyen megéghet. A körtéket süssük 5-7 percig, amíg szép aranybarna színű lesz.
Ezután a körtéket fordítsuk meg, és öntsük rá a citromlevet. Ezzel a lépéssel a citrom friss, savanykás íze tökéletesen kiegészíti a karamell édességét.
Az egész tartalmat tegyük egy tűzálló edénybe, és süssük további 15-20 percig a sütőben.