Egyszerű sajtos pogácsa
A pogácsa a magyar konyha egyik meghatározó édes- és sós süteménye, melynek számtalan variációja létezik. Az egyszerű sajtos pogácsa rendkívül ízletes és könnyen elkészíthető. Tökéletes vendégváró falatok, délutáni nassolnivaló, vagy egy gazdag leves mellé.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 250 g vaj
- 250 g trappista sajt
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1⁄2 Csomag sütőpor
- 1 evőkanál zsír
Eljárás
A búzalisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval egy nagy tálban.
Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a darabokra vágott vajat, majd dolgozzuk össze az ujjainkkal mogyoró nagyságú morzsává.
Adjuk hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze. Ha túl száraz a tészta, adjunk hozzá még egy kis tejet.
Formázzunk belőle egy nagy golyót, majd tegyük be a tésztát 30 percre a hűtőbe pihenni.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát egy lisztezett felületen kb. 1-1.5 cm vastagságúra. Szúrjuk ki a pogácsákat egy kisebb pohárral vagy pogácsaszaggatóval.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojással és szórjunk rájuk egy kis reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 15-20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.