Forrás: Pixabay: JESHOOTS-com
Élesztős leveles tészta
Az élesztős leveles tészta elkészítése nem bonyolult, de rendkívül fontos a hozzávalók pontos mérlegelése és a kelesztési idő betartása, ami a tészta finom, leveles textúrájának titka.
Hozzávalók
- 25 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 csipet cukor
- 350 g búzaliszt
- 200 g vaj
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez
Eljárás
Tedd az élesztőt egy kis tálba, szórd rá a cukrot, önts fölé langyos tejet, majd keverd simára. Nagyon fontos, hogy ne legyen túl meleg a tej, mert az megöli az élesztőt.
Hagyd pihenni 5-10 percig, amíg az élesztő aktiválódik. Ezt úgy tudod, hogy habos lesz a felszíne.
Közben a lisztet tedd egy nagy tálba, morzsold bele a hideg, de nem kemény vajat. Fontos a vaj hidegsége, hogy jól eldolgozható legyen a tésztában.
Add hozzá a csipet sót és az élesztőt egyenletesen, a lisztes keverékhez.
Gyúrd össze, de ne túl sokáig! Mivel a hosszú gyúrás a tésztát tömörré teszi, ami nem kívánatos a leveles tészta esetén.
Borítsd le a tésztát konyharuhával és hagyd pihenni kb. 1,5-2 óráig, vagy amíg a tészta duplájára nőtt.
Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki, de vigyázz, hogy ne legyen túl vékony. A megfelelő vastagságú tészta az, amikor még látszik a tészta alja, de nem átlátszó.
A tésztát kend meg a felvert tojással, hogy sütéskor szép, aranybarna színe legyen. Meg is sütheted, de bármilyen töltelékkel is megtöltheted.
A kész élesztős leveles tésztát tedd előmelegített, 200°C-ra fűtött sütőbe, és addig süsd, amíg szép aranybarna színt nem kap, kb. 20-25 percen keresztül.