HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: JESHOOTS-com

Élesztős leveles tészta

Az élesztős leveles tészta elkészítése nem bonyolult, de rendkívül fontos a hozzávalók pontos mérlegelése és a kelesztési idő betartása, ami a tészta finom, leveles textúrájának titka.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
20
  • 25 g friss élesztő Hozzáadott
  • 1 dl tej Hozzáadott
  • 1 csipet cukor Hozzáadott
  • 350 g búzaliszt Hozzáadott
  • 200 g vaj Hozzáadott
  • csipet só Hozzáadott
  • 1 tojás a kenéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Tedd az élesztőt egy kis tálba, szórd rá a cukrot, önts fölé langyos tejet, majd keverd simára. Nagyon fontos, hogy ne legyen túl meleg a tej, mert az megöli az élesztőt.

2. Lépés

Hagyd pihenni 5-10 percig, amíg az élesztő aktiválódik. Ezt úgy tudod, hogy habos lesz a felszíne.

3. Lépés

Közben a lisztet tedd egy nagy tálba, morzsold bele a hideg, de nem kemény vajat. Fontos a vaj hidegsége, hogy jól eldolgozható legyen a tésztában.

4. Lépés

Add hozzá a csipet sót és az élesztőt egyenletesen, a lisztes keverékhez.

5. Lépés

Gyúrd össze, de ne túl sokáig! Mivel a hosszú gyúrás a tésztát tömörré teszi, ami nem kívánatos a leveles tészta esetén.

6. Lépés

Borítsd le a tésztát konyharuhával és hagyd pihenni kb. 1,5-2 óráig, vagy amíg a tészta duplájára nőtt.

7. Lépés

Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki, de vigyázz, hogy ne legyen túl vékony. A megfelelő vastagságú tészta az, amikor még látszik a tészta alja, de nem átlátszó.

8. Lépés

A tésztát kend meg a felvert tojással, hogy sütéskor szép, aranybarna színe legyen. Meg is sütheted, de bármilyen töltelékkel is megtöltheted.

9. Lépés

A kész élesztős leveles tésztát tedd előmelegített, 200°C-ra fűtött sütőbe, és addig süsd, amíg szép aranybarna színt nem kap, kb. 20-25 percen keresztül.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új