Forrás: FB: Varenie je radosť.
Epres charlotte
Hozzávalók
Tészta
- 6 db tojás
- 6 EK kristálycukor
- 6 EK sima liszt speciális
- 1 TK szódabikarbóna
- 150 g eperlekvár
- csipetnyi só
Töltelék
- 250 ml Tejszínhab
- 60 g porcukor
- 200 g görög joghurt
- 100 g friss eper
- 2 szeletek Zselatin
Eljárás
Elválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától.
A fehérjékből és egy csipet sóból kemény habot verünk, amelyhez alacsony fordulatszámon fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgáját.
A keverékhez adjuk hozzá a sütőporral kevert lisztet.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Sütjük 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 12 percig.
Sütés után, még meleg tésztát feltekerünk a hosszabb oldalán a sütőpapírral együtt rollába, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy pillanat múlva kibontjuk a tésztát, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt, megfordítjuk, megkenjük málna lekvárral és újra feltekerjük rouladnak.
Egy nagy tálba élelmiszerfilmet helyezünk úgy, hogy a tál szélei fölé lógjon.
A sült tésztát körülbelül 1cm vastag tekercsekre vágjuk, és ezekkel a tál alját kitesszük. Ezt a tálca tekercsoket for a sort ideig a hűtőbe tesszük.
Közben készítsük el a tölteléket.
A zselatin lapokat meleg vízbe helyezzük és hagyjuk duzzadni.
A tejszínt porcukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
A zselatinából kinyomjuk a felesleges vizet, és egy csepp vízzel melegítjük a serpenyőben, amíg teljesen fel nem oldódik. Vigyázat, de a zselatint csak melegítjük - nem főzzük!
Adjunk hozzá egy kanál tölteléket, majd keverjük bele a maradék töltelékbe.
Végül eperrel keverjük össze a tölteléket, ráhelyezzük a piskótára, elsimítjuk, alufóliával fedjük le és hűtőbe helyezzük, lehetőleg egész éjszakára.
A következő napon óvatosan kiöntjük a Charlottet a tálból az tálca, eltávolítjuk a fóliát, saját elképzelésünk szerint díszítjük, és tálaljuk.