Forrás: FB: Hungarian Traditional Food
Eredeti Rákóczi túrós
A Rákóczi túrós tradicionális magyar édesség, amelyre mindenki büszke lehet.
Hozzávalók
Tészta
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 2 ks tojássárgája
- 70 g porcukor
- 1 csipet só
Töltelék
- 500 g túró
- 150 g cukor
- 2 ks tojás
- 1 ks citrom reszelt héja és leve
- 1 vaníliarúd vanília kivonat
Hab
- 2 ks tojásfehérje
- 100 g cukor
Összeállítás
- 200 g baracklekvár
Eljárás
Először készítsd el a tésztát. Morzsold össze a lisztet a vajjal, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot és a sót, majd dolgozd össze. Tekerj folpackba, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
A töltelékhez keverd össze a túrót a cukorral, a tojásokkal, a citrom héjával, levével és a vanília kivonattal.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát nyújtsd ki, és egy sütőpapírral bélelt formába helyezd. Simítsd bele a túrós tölteléket.
Süssd a sütőben kb. 30 percig. Közben készítsd el a habot. Verj kemény habbá a tojásfehérjét, majd apránként add hozzá a cukrot, és verdd tovább, míg fényes, kemény habot nem kapsz.
Vedd ki a sütőből a tortát, kenj rá baracklekvárt, majd a meringue habot, és a grill fokozaton pár perc alatt színezd meg a tetejét.
Hagyd hűlni, majd szeleteld fel, és tálald.