Fahéjas almalekvár
Az ősz nem teljes nálam anélkül, hogy legalább egyszer elkészíteném a hagyományos, otthoni fahéjas almalekvárt. Számomra ez az egyik leginkább vigasztaló és szívvel-lélekkel készített lekvár, ami nem csak finom, hanem az elkészítése során betölti a házat a főző almák és a fahéj illatával.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 1⁄2 l víz
- 500 g kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve
Eljárás
A recept elkészítése nagyon egyszerű. Először is, mindig válaszd a legjobb minőségű almákat, mert a lekvár íze nagymértékben függ az alapanyagok minőségétől. Az almákat alaposan mosd meg, majd vágd kockákra, és dobd bele egy nagyméretű lábasba.
Hozzáadom a vizet, a cukrot, a fahéjat, és a citromlevet. Fontos, hogy ne spórolj a fahéjjal, mert az adja meg a lekvárnak az igazi karácsonyi hangulatot. A citrom azért kell, hogy megőrizze az alma színét, emellett a savas íz jól kiemeli az édeskés almát és fahéjat.
Közepes lángon forrald fel az almákat, és főzd őket addig, amíg szétesnek, majd végül pürésítsd le őket. Én személy szerint szeretem, ha a lekvárban vannak még darabok, de ez ízlés kérdése.
A végén az almalekvárt tegyük üvegekbe, melyeket előzetesen forralt vízben sterilizáltam. Ha jól záródó üvegeket használsz, akkor hűvös, sötét helyen akár 1 évig is eláll.