Forrás: O Kemppainen for iStockPhotos
Finn szauna leves
A szaunakultúra nagy kedvelőjeként ezt a receptet az egyik finn barátomtól kaptam. Számtalanszor elkészítettem már, és mindig nagy sikert arat. A szaunaleves nemcsak melegítő és vigasztaló, hanem hihetetlenül finom is. A sertéshúst húslevesben főzik sárgarépával és burgonyával, hogy egy pikáns levest készítsenek belőle.
Hozzávalók
- 500 g sertésszelet
- 3 nagy Sárgarépa
- 3 Burgonya
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l marhahúsleves
- 1 Teáskanál só
- 1 Teáskanál őrölt fekete bors
- 1 csokor Tavaszi hagyma
- 100 ml Krém
Eljárás
A szaunaleves elkészítéséhez először hámozza meg és kockázza fel a sárgarépát és a burgonyát. Ha a zöldségeket a hús főzése közben aprítja fel, időt takarít meg, és hatékonyabbá teszi a folyamatot.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Javaslom, hogy turmixgép helyett konyhakést használjunk, hogy megőrizzük a textúrát és az ízt.
A sertésszeletet forró serpenyőben addig sütjük, amíg jól meg nem barnul. A sült hús adja a leves aranyszínűségét és jellegzetes ízét, ezért ezt a lépést ne hagyja ki.
Adja az apróra vágott hagymát és fokhagymát a sertésszelethez, és néhány percig pirítsa a hússal együtt.
Adjuk hozzá a marhahúslevest, és közepes lángon főzzük körülbelül 10 percig. A marhahúsleves helyettesíthető zöldségalaplével is. A hosszabb főzés megpuhítja a húst, és az ízek jobban összeérnek.
Adja hozzá a kockára vágott sárgarépát és burgonyát, fedje le a serpenyőt, és főzze a levest 30-40 percig. Ügyeljünk arra, hogy itt ne használjunk túl magas hőmérsékletet, hogy a zöldségek ne égjenek meg, és a leves ne száradjon ki.
Végül adjuk hozzá a tejszínt és az apróra vágott újhagymát a finn szaunaleveshez, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis tipp: a tejszín enyhe édességet és krémes állagot ad a levesnek, ami ínycsiklandóan jó.