Forrás: Pixabay
Finom friss eper mousse torta
Az epres mousse torta egy elragadó és frissítő, gyümölcsökkel töltött torta, amely tökéletes tavaszi és nyári ünnepségekhez. A puha, légies piskótarétegek között pelyhes epres mousse található, amelyet egy fényes epres mázréteggel koronázunk meg a pompás befejezés érdekében.
Hozzávalók
A tortához:
- 6 Nagy tojások, szétválasztva
- 1 csésze Teljes kiőrlésű liszt
- 1 csésze kristálycukor
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 1⁄4 teáskanál só
Az eper mousse-hoz:
- 2 csészék Friss eper, hámozva és felaprítva
- 1 csésze kristálycukor
- 2 EL zselatinpor
- 1⁄4 csésze hideg víz
- 2 csészék Tejszín, hűtött
Az epres mázhoz:
- 1 csésze Friss eper, hámozva és felaprítva
- 1⁄2 csésze kristálycukor
- 1 evőkanál zselatinpor
- 2 EL hideg víz
Eljárás
Kezdjük a sütemény sütésével: melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Kenjünk ki és lisztezzünk ki egy 9 hüvelykes rugós formát.
A tojásfehérjét egy tálban verjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg kemény csúcsok nem képződnek. Egy másik tálban enyhén verjük fel a tojássárgáját. A tojássárgákat, a lisztet, a sütőport és a sót keverjük a tojásfehérje-keverékhez. Öntse a tésztát az előkészített formába.
Süssük kb. 20-25 percig, vagy amíg egy fogpiszkálóval meg nem szúrjuk. Miután megsült, hagyjuk kihűlni.
Térjünk rá a habra: pürésítsük az epret egy turmixgépben. Adjuk hozzá a cukrot, és ismét turmixoljuk simára.
Szórjuk a zselatint egy kis lábasban lévő hideg vízbe, és hagyjuk állni egy percig. Miután megpuhult, kis lángon, kevergetve melegítsük, amíg a zselatin teljesen feloldódik. A zselatinkeveréket keverjük az epres keverékhez.
A tejszínt verjük kemény habbá. Fokozatosan keverjük bele az epres keveréket a tejszínhabba, amíg jól el nem keveredik. Öntsük a habot a kihűlt tortára a szivacsformában. Hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
A mázhoz: A mousse-hoz hasonlóan járjunk el, de ne keverjünk bele tejszínhabot. Ezt a mázat a megdermedt habrétegre kenjük. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe, amíg a máz meg nem szilárdul.
Végül távolítsa el a tortaforma oldalát, szeletelje fel, és tálalja a tortát hűtve.