Forrás: Pixabay
Friss, illatos Lepénykenyér
Készíts otthon friss, illatos lepénykenyeret ezzel az egyszerű recepttel. Nem igényel sok hozzávalót vagy hosszú előkészületet, így tökéletes választás lehet a mindennapokra vagy egy különlegesebb, otthoni étkezéshez.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 11⁄2 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 21⁄2 dkg élesztő
Eljárás
Keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálban.
Melegítsd meg a vizet (ne legyen túl forró), add hozzá az élesztőt és hagyd 5-10 percig állni, hogy az élesztő aktiválódjon.
Add a víz-élesztő keveréket a lisztes keverékhez, majd add hozzá az olívaolajat is.
Gyúrd össze az összetevőket, míg sima, rugalmas tésztát nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még vizet vagy lisztet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával és hagyd 20-30 percig pihenni, hogy az élesztő dolgozhasson.
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
Nyújtsd ki a tésztát egy sütőpapírra úgy, hogy kb. 1-2 cm vastag legyen.
Süsd kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Hagyd kihűlni néhány percig, majd szeleteld fel és tálald azonnal.