Forrás: canva
Fűszeres sült cékla
Ezt a fűszeres sült cékla receptet a tavalyi karácsonyi vacsorán főztünk először, azóta a családi összejövetelek sztárja. Az éles, karakteres fűszerek tökéletesen ellensúlyozzák a cékla édeskés, földes ízét, így az az év bármely szakában ízletes fogás lehet.
Hozzávalók
- 4 ks közepes cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál tengeri só
- 1⁄2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- 1⁄2 teáskanál fűszerpaprika
- 1⁄2 teáskanál chili flakes (elhagyható, ha nem szereted a csípőset)
Eljárás
Melegíts elő a sütőt 200 °C-ra. Ez ideális hőfok a cékla megsütéséhez.
Alaposan mosd meg a céklákat (ha bio céklát használsz, akkor a héját is nyugodtan hagyhatod rajta), majd vágd őket kb. 2 centi széles szeletekre.
Egy nagy tálba tedd a céklaszeleteket, majd adj hozzájuk olívaolajat, sót, borsot, fűszerpaprikát, chili flakes-t és a köményt. Mindent jól keverj össze, hogy a fűszerek mindenhol befedjék a céklaszeleteket. Ez a lépés döntő a végeredmény szempontjából, mert ezáltal lesz igazán ízletes, fűszeres a végeredmény.
A fűszeres céklaszeleteket terítsd szét egy sütőrácsra, úgy hogy ne érjenek össze. Itt fontos, hogy a céklák ne fedjék egymást, mert csak így süthetnek meg egyenlően.
Süsd a céklákat a sütőben kb. 1 óra alatt, vagy amíg meg nem puhulnak, és a széleik már picit megpirulnak.