Forrás: Pixabay
Gazdag sütésű MoonCake, avagy holdtorta
A MoonCake, avagy holdtorta az őszi holdünnep alapvető eleme a kínai kultúrában. Ez a gazdag sütésű desszert tradicionálisan lótusz mag pasztával töltött és tojássárgájával borított. Többnapos procedúra, de nagyon megéri az eredmény, egyedi és rendkívül ízletes.
Hozzávalók
A tésztához:
- 180 g sima liszt
- 70 g arany szirup (kínai)
- 30 g napraforgó olaj (vagy más, semleges ízű olaj)
- 1 g lúgos víz / lúgos vízpor
- Ételfesték (opcionális)
A töltelékhez:
- 500 g lótusz mag paszta (kapható ázsiai boltban vagy online)
- 12 Slice vörös cseresznyeszirupban eltett datolya
A tetejére:
- 1 ks tojás, felverve
Eljárás
Keverjük össze a lisztet, arany szirupot, olajat és a lúgos vizet egy nagy tálban. Jól gyúrjuk össze őket, majd tegyük félre hogy 2 napot pihenjen.
Osztsuk a tésztát 12 egyenlő részre. Hajtsuk félbe, majd tegyük a tölteléket a közepére és óvatosan formázzuk vázává.
Tedd a formázott tésztát a MoonCake formába. Lenyomva a formázó eszközzel, majd csúsztasd ki a formából. Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával.
Tegyél sütőpapírt a tepsire, majd teszd rá a tésztát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra és süsd a MoonCake-eket 5 percig.
Vegyük ki a süteményeket a sütőből és kenjük le őket tojással, majd tegyük vissza őket a sütőbe további 15 percre, amíg aranybarnára sülnek.
A legjobb, ha a kész MoonCake-eket 1-2 nappal később fogyasztjuk el, hogy a tészta további ideig érlelődhessen.