Forrás: canva
Házi csalamádé
A házi csalamádé egy hagyományos magyar savanyított zöldségkeverék, melynek fő összetevője a paprika. Egyedi íze és látványos színkavalkádja miatt remekül passzol grillezett húsokhoz vagy csak egy könnyű szendvicshoz. Jól zárható üvegben akár több hétig is eltartható, így előre is elkészíthető.
Hozzávalók
Saláta:
- 4 ks nagyobb paprika (különböző színű)
- 1 ks nagyobb padlizsán
- 1 ks nagyobb cukkini
- 2 ks közepes nagyságú hagyma
- 1 ks közepes nagyságú fehérrépa
- 6 gerezd fokhagyma
- 11⁄2 literes jól zárható üveg
Ecetes lé:
- 1 l víz
- 1 l ecet
- 10 dkg cukor
- 1 ek só
- 1 teáskanál egész bors
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál kapor
- 1 teáskanál köménymag
Eljárás
Mossuk meg alaposan a zöldségeket, majd vágjuk félbe a paprikát, távolítsuk el a magházat és a fehér részeket, végül vágjuk cikkekre. A padlizsánt és a cukkinit vágjuk karikákra, a hagymát szeleteljük fel, a fehérrépát reszeljük le, a fokhagymát pedig törjük össze.
Az ecetes léhez a vizet tegyük fel forrni, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az egész borsot, az egész mustármagot, a kaprot és a köménymagot.
Amint a lé felforrt, adjuk hozzá a zöldségeket, és forraljuk össze őket 5-10 percig.
Miután a zöldségek megfőttek, szűrjük le őket, majd tegyük őket az előkészített jól zárható üvegbe.
Töltsük fel az üveget a szűrt lével, majd jól zárjuk le. Hagyjuk hűlni, majd tegyük a hűtőbe, ahol legalább 24 órát hagyjuk savanyodni.