Forrás: Freepik
Házi édes cseresznyés pite
Ez a házi kéregbe csomagolt friss cseresznyetöltelék ínycsiklandó desszertet süt, amely minden alkalmat élénk cseresznyés bájjal díszít.
Hozzávalók
A pitehéjhoz:
- 21⁄2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csésze Sótlan vaj, hideg és kockákra vágva
- 0.3 csésze Jeges víz
A cseresznyés töltelékhez:
- 4 csészék friss cseresznye, kimagozva
- 1 csésze kristálycukor
- 4 kanalak kukoricakeményítő
- 1 teáskanál Tiszta vaníliakivonat
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál sótlan vaj
- Egy csipetnyi só
Eljárás
A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sót és a cukrot néhány másodpercig keverjük össze egy konyhai robotgépben. Adjuk hozzá a vajat, és addig pépesítsük, amíg a keverék durva morzsára hasonlít. Pulzálás közben apránként öntsünk rá jeges vizet, amíg a tészta elkezd összeállni.
Osszuk a tésztát két részre, lapítsuk korongokká, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre vagy egy éjszakára.
Melegítse elő a sütőt 375°F(190°C) hőmérsékletre. Közben elkészítjük a meggytölteléket, és egy nagy tálban összekeverjük a kimagozott meggyet, a kristálycukrot, a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, a citromlevet és egy csipet sót. Óvatosan keverjük össze, amíg a cseresznye alaposan bevonja.
Az egyik kihűlt tésztakorongot lisztezett felületen 12 hüvelykes körré sodorjuk. Illesszük bele egy 9 hüvelykes pitetálba, és vágjuk le a széleket.
Öntse a meggyes tölteléket a tésztába, szórja meg vajdarabkákkal, és fedje be a második tésztával. Vágjon szellőzőnyílásokat a pitébe, hogy a gőz távozni tudjon, így biztosítva, hogy a pite ne legyen átázott, ezt a trükköt a pitesütés évei alatt tanultam meg.
Süssük előmelegített sütőben 50 percig, félidőben fóliával letakarva, hogy ne barnuljon túl. A megsült pitét szeletelés előtt 3-4 órán át hagyjuk hűlni.