Forrás: Pixabay: ulleo
Házi készítésű régimódi mogyorós krokett
Ez a recept különösen jól illik az ünnepek idejére, vagy bármelyik hétköznapra, amikor valami édesre vágyik.
Hozzávalók
- 2 csészék kristálycukor
- 1 csésze Könnyű kukoricaszirup
- 1⁄2 csésze Víz
- 1⁄2 teáskanál só
- 2 csészék Nyers, sótlan földimogyoró
- 2 EL sótlan vaj
- 2 kanalak szódabikarbóna
- 1 teáskanál vanília kivonat
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy, nehéz aljú lábasban, közepes lángon összekeverjük a cukrot, a kukoricaszirupot, a vizet és a sót. Óvatosan keverjük ezt a keveréket, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Úgy tapasztalom, hogy fakanál használatával érjük el a legjobb eredményt.
Miután feloldódott, emelje a hőfokot magasra, és keverés nélkül forralja fel a keveréket. Amikor a hőmérséklet eléri a 250°F-ot egy cukorkahőmérőn, adjuk hozzá a mogyorót, és csökkentsük a hőfokot közepesre. Folyamatosan keverjük. Legyen türelmes; ez egy kis időt vehet igénybe, de higgye el, az eredmény megéri a várakozást.
Adja hozzá a vajat, amikor a hőmérséklet eléri a 300°F-ot. További 2 percig keverjük, amíg a hőmérő eléri a 305°F-ot. Ügyeljen arra, hogy a hőmérőt eközben folyamatosan szemmel tartsa. A túlfőzés égett és keserű ízt adhat a mogyorókrémesnek.
Kapcsolja le a hőt, és azonnal adja hozzá a szódabikarbónát és a vaníliát. Gyorsan keverjük, mivel a szódabikarbóna miatt a keverék fel fog habzani.
Öntse a keveréket két kizsírozott sütőlemezre vagy szilikonszőnyegre. Egy spatula segítségével vékony rétegben eloszlatjuk. Elengedhetetlen, hogy gyorsan dolgozzunk ennél a lépésnél, mivel a keverék elég gyorsan kezd megkeményedni.
Hagyjuk a kekszet legalább 1 órán át hűlni és megkeményedni. Ha kihűlt, törjük darabokra a kekszet.