Forrás: Pixabay
Házi marlenka, ahogy anya szereti
A marlenkának sosem tudok ellenállni, de nehéz frisset találni a vendéglátó helyeken. Ha hozzám hasonlóan te is jobban szereted a friss, házi készítésű süteményeket, és nehezen mondasz nemet egy jó szelet marlenkára, ez a recept hamar a kedvenced lesz.
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 1 tk ecet
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 ks tojás
- 3 ek kakaópor
- 50 dkg liszt
Krém:
- 3 tubus cukrozott sűrített tej
- 25 dkg puha vaj vagy margarin
Eljárás
A tésztához a vajat, a cukrot és a mézet egy serpenyőben felforrósítjuk.
Keverjük össze a szódabikarbónát az ecettel, és adjuk hozzá a vajas keverékhez, és hagyjuk langyosra hűlni.
A tojást simára keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet.
A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk.
A tésztagolyókat enyhén lisztezett felületen 20x30 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 5-6 perc alatt egyesével megsütjük a tésztalapokat.
Ha kihűltek, egymásra halmozzuk a lapokat, és a szélüket egyenesre vágjuk.
A levágott tésztát morzsára aprítjuk.
A krémhez a sűrített tejet egy üvegtálba nyomkodjuk, majd gőz fölött addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik és enyhén karamellszínűvé nem válik. Ezután hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt, vajjal habosra keverjük.
A piskótákat megtöltjük a krémmel ügyelve arra, hogy a tetejére is jusson belőle.
Végül a marlenka tetejét megszórjuk a tésztamorzsával, és 1 hűvös helyen (hűtőben) pihentetjük.
Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.