Forrás: Youtube
Húsvéti mazsolás kalács
A húsvét tökéletes kelléke, a foszlós mazsolás kalács. Napindítónak kakaóval elengedhetetlen.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1.2 dkg só
- 12 dkg cukor
- 3 ks tojássárgája
- 400 ml tejszín
- 200 ml tej
- 4 dkg friss élesztő
- 8 dkg mazsola
- 2 kk vanília esszencia
Eljárás
A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és kidagasztatjuk a géppel.
Öt perc után adjuk hozzá a mazsolát és további két percet dagasszuk, majd meleg helyen, letakarva 45 percet érleljük a tésztát.
Pihentetés után kilenc részre osztjuk a tésztát, és felgömbölyítjük őket, aztán letakarva tovább pihentetjük.
Kivajazzuk a sütőformákat, a tésztákból a pihentetés után kalácsot fonunk. Ha ezzel is elkészültünk, betesszük a kalácsokat a sütőformába, majd a felvert tojásokkal megkenjük őket.
Meleg helyen tovább kelesztjük a tésztákat (kb. 45 perc), közben pedig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190 fok környékére melegítjük.
De még előtte, újra megkenjük vékonyan a tojások sárgájával, majd ezután 10 percig 190 fokon, majd lejjebb véve 170 fokra a hőmérsékletet, további 15-20 percig sütjük.