Isteni húsgombócos spagetti
Ezt a receptet többször elkészítettem már, és mindig nagy sikere volt. A titka az igazi olasz ízvilág elkapása, a friss hozzávalók használata és a húsgombócok gondos sütése.
Hozzávalók
- 500 g darált hús marha sertés vagy keverék
- 1 ks hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 csipet só és bors
- 500 g spagetti tészta
- 1 doboz paradicsompüré
- 1 teáskanál oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
- friss parmezán sajt a tálaláshoz
Eljárás
Keverjük össze a darált húst a hagymával, a tojással, a zsemlemorzsával és a sóval-borssal. Fontos, ne dolgozzuk túl a húst, csak annyit keverjünk, hogy az összetevők összeérjenek. Így maradnak a húsgombócok puha, könnyed állagúak.
Formázzunk diónyi méretű húsgombócokat a húsmasszából.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel olívaolajat, majd süssük a húsgombócokat aranybarnára. Lényeges, hogy ne túl magas hőfokon süssük őket, mert kívül túlsütnek, belül pedig nyers maradnak.
Főzzük ki a spagettit sós vízben al dente, vagyis ne legyen teljesen puhára főve.
Főzünk egy paradicsomszószt. Dinszteljük meg a maradék hagymát és fokhagymát olívaolajon, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és az oreganót. Főzzük 10-15 percig.
Tegyük hozzá a húsgombócokat a paradicsomszószhoz és főzzük további 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaljuk a spagettit a szósszal és húsgombócokkal, majd szórjunk a tetejére friss reszelt parmezán sajtot. A friss sajt kiváló összhangban van a húsgombócokkal és a paradicsomszósszal, igazán olasz ízt kölcsönöz az ételnek.