Forrás: Pixabay: Pexels
Kakaós kelt kalács
Jól illik hozzá egy csésze házi készítésű forró kakaó vagy egy pohár hideg tej. Tippemként ajánlom, hogy magvakat (mák, szezámmag) is szórhatunk a tetejére a tojással való lekenés előtt, ettől ropogósabb és izgalmasabb lesz a kalács fogyasztása.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 10 g friss élesztő
- 50 g vaj
- 250 ml tej
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 150 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 1 tojás a lekenéshez
Eljárás
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést csinálunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Vigyázat, az élesztő érintkezése a sóval a kelesztési folyamatot gátolhatja, ezért ne kerüljön közvetlen kapcsolatba vele.
A vajat a tejjel és a cukorral összeolvasztjuk, és langyosra hűtjük. A vajas-tejes keveréket az élesztőre öntjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Ezt a lépést nem szabad elkapkodni, a túl meleg folyadék az élesztő halálát okozhatja.
Keverjük össze a hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze a tésztát, hogy az összeálljon. Ha a tészta túl ragadós maradna, egy kevés liszttel korrigálhatjuk, ha pedig túl száraz, egy kevés tejjel. Sosincs két egyforma tészta, van, hogy a liszt, a tojás mérete vagy a vaj mennyisége miatt kell korrigálni.
Meleg, huzatmentes helyen letakarva a tésztát kb. 1 órán át kelesztjük.
A kakaóport és a porcukrot összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a kakaós keverékkel megszórjuk.
A tésztát feltekerjük, majd 1 cm vastag darabokra vágjuk, a darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A kelt darabokat lekenjük egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütjük.