HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: Pexels

Kakaós kelt kalács

Jól illik hozzá egy csésze házi készítésű forró kakaó vagy egy pohár hideg tej. Tippemként ajánlom, hogy magvakat (mák, szezámmag) is szórhatunk a tetejére a tojással való lekenés előtt, ettől ropogósabb és izgalmasabb lesz a kalács fogyasztása.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 500 g búzaliszt Hozzáadott
  • 10 g friss élesztő Hozzáadott
  • 50 g vaj Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 150 g kakaópor Hozzáadott
  • 50 g porcukor Hozzáadott
  • 1 tojás a lekenéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést csinálunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Vigyázat, az élesztő érintkezése a sóval a kelesztési folyamatot gátolhatja, ezért ne kerüljön közvetlen kapcsolatba vele.

2. Lépés

A vajat a tejjel és a cukorral összeolvasztjuk, és langyosra hűtjük. A vajas-tejes keveréket az élesztőre öntjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Ezt a lépést nem szabad elkapkodni, a túl meleg folyadék az élesztő halálát okozhatja.

3. Lépés

Keverjük össze a hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze a tésztát, hogy az összeálljon. Ha a tészta túl ragadós maradna, egy kevés liszttel korrigálhatjuk, ha pedig túl száraz, egy kevés tejjel. Sosincs két egyforma tészta, van, hogy a liszt, a tojás mérete vagy a vaj mennyisége miatt kell korrigálni.

4. Lépés

Meleg, huzatmentes helyen letakarva a tésztát kb. 1 órán át kelesztjük.

5. Lépés

A kakaóport és a porcukrot összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a kakaós keverékkel megszórjuk.

6. Lépés

A tésztát feltekerjük, majd 1 cm vastag darabokra vágjuk, a darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

7. Lépés

A kelt darabokat lekenjük egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új