Kakaspörkölt
A pörkölt jellegzetessége a gazdag ízvilág és az ellenállhatatlan illat. A szaftos, fűszeres hússal, amelyet friss zöldségek és fűszerek kísérnek, garantáltan elnyeri a vendégek tetszését.
Hozzávalók
- 1 kakas kb másfél kilós
- 3 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 2 Közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- 2 ks paradicsom, felkockázva
- 2 Közepes zöldpaprika, felcsíkozva
- 2 Közepes sárgarépa, felkockázva
- 1 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- víz a pörkölt elkészítéséhez
Eljárás
A kakast alaposan megmossuk, és a bőrtől megtisztítjuk. Felaprítjuk a húst.
Egy nagy serpenyőben vagy fazékban felmelegítjük a sertészsírt vagy olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Kevés vízzel hígítsuk fel, hogy ne égjen le.
Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a pirospaprikát, a köményt és a fűszerpaprikát. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a felaprított húst.
A húst közepes lángon hagyjuk sülni, amíg kifehéredik, majd öntsünk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és adjuk hozzá a babérlelet.
Fedjük le a serpenyőt vagy fazekat, és hagyjuk főni a pörköltet lassú tűzön kb. 1 órát, vagy amíg a hús megpuhul.
Közben adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, zöldpaprikát és sárgarépát. Hagyjuk főni még kb. 20 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
A végén keverjük el a lisztet kevés hideg vízzel, majd öntsük a pörkölthöz. Keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon be.
Ízlés szerint sózzuk. Ha szükséges, pótoljuk vízzel, hogy a pörkölt szaftos legyen.
Köretként kínálhatjuk friss kenyérrel, tésztával vagy nokedlivel.