Forrás: canva
Karfiolleves
Nagymamám receptje alapján mutatom meg nektek, hogyan készítsünk el egy finom, házi karfiollevest. Mindig is szerettem ezt az ételt gyerekkoromban, és remélem, hogy ti is ugyanúgy élvezni fogjátok, ahogy én.
Hozzávalók
- 1 Közepes fej karfiol
- 1 Közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 11⁄2 l zöldség alaplé
- 200 ml Tejszín
- só, bors őrölt szerecsendió az ízesítéshez
Eljárás
Kezdjük a hagymák aprításával. A vöröshagymát és a fokhagymát is kisebb darabokra vágjuk, vigyázva, hogy a darabok egyenletesek legyenek, így a főzés során egyenletesen puhulnak.
Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a hagymákat és addig dinszteljük őket, míg üvegesek nem lesznek. Ha nagyon ragadnának az edény aljához, érdemes egy kevés alaplét hozzáadni.
Ekkor jöhet a karfiol. Az egész fejet szedjük szét rózsáira, a vastag szárat pedig dobhatjuk is ki. A rózsákat adjuk a hagymához és keverjük át őket, hogy a vaj mindenütt bevonja őket.
Öntsük hozzá az alaplét, majd főzzük a levest, amíg a karfiol teljesen megpuhul. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe.
Ha a karfiol már puha, vegyük le a tüzet, majd botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, még azt hozzáadhatunk egy kevés alaplét.
A végén adjuk hozzá a tejszínt, majd fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.