Kelkáposzta főzelék
Azt gondolom, hogy nincs olyan, aki ne szeretné a jól elkészített kelkáposztát, így hát most megtanulhatod te is, hogyan készítsd el! A receptemet sokszor teszteltem, az étel mindig ízletes és nagyon tápláló lesz.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg kelkáposzta
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 evőkanál édesnemes pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál bors
- 2 dl tejföl (opcionális)
Eljárás
Készítsd elő a kelkáposztát: húzd le róla a külső leveleket, vágd ki belőle az ereket. Itt van az első trükk: soha ne vágd le az erek végét, inkább húzd ki a levelet belőlük, mert így sokkal könnyebb dolgod lesz! Aztán öblítsd le hideg vízzel.
Apró vágd fel a hagymát. Egy nagyobb edényben hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymát. Ügyelj rá, hogy közepes lángon pirítsd, mert könnyen megéghet a hagyma, ami keserűvé teszi az ételt!
Amint a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a lisztet, és egy percig pirítsd együtt őket.
Ezután add hozzá a pirospaprikát, majd gyorsan öntsd fel a tejjel, jól kavarj rajta, hogy ne legyenek csomók. Főzzük fel a keveréket, majd add hozzá a kisebb darabokra vágott kelkáposztát. Fontos: a pirospaprikát mindig vedd le a tűzről, mert könnyen megéghet, így keserű lesz!
Sózd és borsozd meg, majd tedd rá a fedőt, és lassú tűzön főzd körülbelül 40-50 percig, közben néhány alkalommal keverd át.
Amikor a kelkáposzta megpuhult, készítsd el a habarást: egy tálban keverd el a tejfölt kissé meleg vízzel. Általában én 1:1 arányban szoktam készíteni. Nagyon óvatosan dolgozz, hogy ne legyen csomós! Ha elkészült a habarás, lassan, folyamatosan kavarva add hozzá a főzelékhez.
Nem kell, hogy még tovább főzd, csak forrald fel, majd vedd le a tűzhelyről, és hagyd pár percig pihenni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!