Forrás: canva
Kelt rétes
A kelt rétes egy finom, hagyományos magyar desszert, ami minden családi ebéd után garantáltan nagy sikert arat. A vele való munka egy kicsit macerás, de az eredmény minden esetben megéri. A variációs lehetőséget biztosító rétestészta finom, lágy és kelt, a töltelék pedig lédús és ízletes.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g búzaliszt
- 250 ml tej
- 1 tojás
- 100 g vaj
- 1 Csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
Töltelék:
- 1 kg almát
- 150 g cukor
- 1 teáskanál Fahéj
- 50 g mazsola
- 50 g darált dió
Eljárás
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és meleg helyen félretesszük 10 percre.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a tojást és a felolvasztott vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet és jól összegyúrjuk.
Letakarjuk a tésztát és meleg helyen hagyjuk kelni 1 - 1,5 órán keresztül.
Amíg a tészta kél, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megdörzsöljük, lereszeljük, majd összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával és a darált dióval.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk ki, majd ráterítjük az almás tölteléket.
Feltekerjük a tésztát, majd a tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 1 órán át sütjük.