Forrás: freepik
Kelt tepertős pogácsa
Nagyon szeretem sütni, mert a konyhámban elterjedő illata azonnal otthonos hangulatot teremt, és a családom is nagyon szereti. A recept egyszerű, de türelmet igényel - viszont megéri várni!
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg házi tepertő
- 10 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 1 Csomag szárított élesztő
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 1 dl tejföl
- 1 tojás a kenéshez
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a házi tepertővel, a zsírral és a vajjal. A tepertőtől extra omlós lesz a pogácsa, de fontos, hogy jó minőségű, házi legyen, ez nagyban befolyásolja az ízét.
Az élesztőt futtassuk fel meleg tejben, ezt hagyjuk állni 5-10 percig. Ezután adjuk hozzá a lisztes-tepertős keverékhez.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát dolgozzuk össze, majd takarjuk le és hagyjuk pihenni 1,5-2 órát, amíg a duplájára kel.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát és szaggassunk belőle pogácsákat. A pogácsákat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le őket tojással és 180 fokon süssük 20-30 percig.
Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl a pogácsát, mert akkor száraz lesz! Az első adagnál mindig figyeljük az időt és a színt, és ha szükséges, a továbbiaknál csökkentsük a sütési időt.