Klasszikus meggyes pite
A Klasszikus Meggyes Pite egy tradicionális magyar sütemény, amelynek alját ropogós tészta, tetejét pedig zamatos meggy borítja. A könnyű és frissítő ízeken harmonizak egymással, és tökéletes választás lehet nyári kávé mellett.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 125 g vajákra vágva)
- 75 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csipet só
- 1 bögre gyümölcs (friss vagy lecsöpögtetett konzerv)
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál Keményítő
- 1 evőkanál citromlé
- porcukor a szóráshoz
Eljárás
Kenjünk ki egy 24 cm átmérőjű piteformát, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot egy tálban, amíg morzsás állagú nem lesz.
Adjuk hozzá a tojássárgáját vanília-kivonatot és a sót, majd gyúrjuk össze a tésztát, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet, hogy összetartsa a tésztát.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszken, majd helyezzük a piteformába úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson. Vágjuk le felesleges tésztát.
A meggyet keverjük össze a kristálycukorral, keményítővel és a citromlével tálban. Öntsük a meggykeveréket a piteformába.
Süssük a pitét előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, a tészta aranybarnára nem sül és a meggy meg nem puhul.
Miután kivettük a pitét a sütőből, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.