Forrás: Pixabay: Couleur
Könnyű krémes sajtos burgonya sütés
Ez a recept a sajt gazdagságát, a burgonya kényelmét és a hagyma finom, édes ízét ötvözi. Mindig finom krémes és ízgazdag lesz, tökéletes vacsora köret, vagy önmagában is kényelmes ebédlehetőség.
Hozzávalók
- 5 közepes burgonya
- 1 közepes hagyma
- 3 szegfűszeg Fokhagyma
- 500 ml Tejszínből
- 200 gms Reszelt cheddar sajt
- 1 teáskanál Só
- 1⁄2 teáskanál Fekete bors
- 50 gms Vaj
- friss petrezselyem a díszítéshez
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 355 Fahrenheit-fokra (180 Celsius-fokra) - ez a fontos lépés biztosítja, hogy a burgonya egyenletesen süljön meg.
Ezután hámozza meg és szeletelje vékonyra a burgonyát és a hagymát. Én személy szerint mandolinos szeletelőt használok ehhez, hogy biztosítsam az egyenletességet, de egy éles kés is ugyanolyan jól teszi a dolgát.
Darálóval vagy préssel zúzzuk össze a fokhagymát - a levének jól ki kell engednie a levét, hogy a legjobb ízt adja a süteménynek.
Egy nagy keverőtálban keverje össze a felszeletelt burgonyát, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a tejszínt, a sajt felét, a sót és a borsot. Jól keverjük össze, hogy minden szeletre jusson krém és sajt, ez krémesebb süteményt eredményez.
Kenje ki a sütőformát vajjal, ügyelve arra, hogy minden oldalát jól bevonja, hogy megakadályozza a ragadást. Évek óta sütés után azt javaslom, hogy mély tálat használjunk, hogy a krémesség túlcsordulás nélkül elférjen.
A burgonyás keveréket egyenletesen rétegezze a tepsibe, és nyomkodja le a keveréket, hogy tömör legyen.
Mielőtt betennénk a sütőbe, szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. A sajt aranyszínű kérget képez, ahogy a burgonya megsül - ez minden sajtimádónak igazi csemege!
Süssük körülbelül 1 óra 15 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz, és a burgonya megpuhul. Egy villával ellenőrizze, hogy a burgonya megsült-e - a villának ellenállás nélkül, könnyedén bele kell csúsznia.
Néhány percig hagyjuk hűlni, tálalás előtt friss petrezselyemmel díszítjük. A köret nemcsak színt ad, hanem friss ízt is.