Forrás: Pixabay
Krémesen gazdag Bakonyi sertésszelet galuskával
A Bakonyi sertésszelet galuskával egy hagyományos magyar étel, amelyben a szeletelt sertéshús gazdag, krémes gombás-tejfölös szósszal van tálalva, a mellé pedig galuska készül. Igazi ízorgia, mely különösen a hűvös napokon jó választás lehet.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 500 g sertéshús (karaj vagy tarja)
- 250 g gomba
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 dl fehérbor (opcionális)
- víz
Galuskához:
- 250 g búzaliszt
- 1 tojás
- só
- 1 dl víz
Eljárás
Előkészítés:
A húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Sózzuk, borsozzuk.
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel.
Eljárás:
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerpaprikát, keverjük el, majd öntsünk hozzá egy kis vizet.
Tegyük bele a hússzeleteket, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk őket.
Miután a hús megpuhult, adjuk hozzá a gombaszeleteket, a tejfölt és a bort. Hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön.
Közben készítsük el a galuskát: A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és annyi vizet, hogy jól formázható, nem túl kemény tésztát kapjunk. A tésztát galuskaszaggatóval vagy kanállal szaggassuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, majd főzzük addig, amíg a galuskák fel nem jönnek a víz tetejére.
Tálaljuk a sertésszeleteket a gombás-tejfölös szószban a galuskával, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.