Forrás: Pixabay: sandid
Különleges parasztos krumplis pogácsa
Elsősorban ezzel a recepttel a nagymamám parasztos krumplis pogácsáját próbáltam rekonstruálni, ami igazi különlegesség volt a családban. A hozzávalók és az elkészítési mód is teljesen autentikus, eredményül pedig egy finom és laktató pogácsát kapunk.
Hozzávalók
- 6 Közepes burgonya
- 500 g búzaliszt
- 1 Csomag szalakáli
- 10 g só
- 1 tojás a tésztához
- 50 g zsír
Eljárás
A burgonyákat megfőzzük, és amint langyosra hűltek, megpucoljuk és lereszeljük. Ehhez én a legfinomabb reszelőt használom, így a burgonya nem lesz túl darabos.
A reszelt burgonyát összekeverjük a liszttel, szalakálival, sóval, a tojással és a zsírral. Fontos, hogy a zsír legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben eldolgozható a tésztában.
Az összeállt tésztát letakarjuk, és hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezalatt felmelegszik a sütő.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) kiszaggatjuk a pogácsákat.
A pogácsákat tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással és 180 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Fontos, hogy semmiképp se hagyjuk túlsülni őket, mert akkor könnyen kiszáradnak és kemények lesznek.