Forrás: canva
Legfinomabb aranygaluska
Tényleg az egyik legfinomabb, omlós aranygaluskát tudjuk így elkészíteni. Közben a mazsola is szépen megduzzad a sütés során, így még finomabb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
- 1 kg önserkentő liszt
- 5 dl tej
- 2 Csomag élesztő
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 20 dkg mazsola
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
Eljárás
Készítsük elő a tésztát úgy, hogy az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, majd adjuk hozzá a cukrot és a lisztet is. Jól dolgozzuk össze a tésztát, majd ha már elkezd rugalmas lenni, tegyük bele a tojásokat, a sót, és végül az olvasztott vajat is. Fontos, hogy a vajat csak akkor adjuk hozzá, ha már a tojásokat is beledolgoztuk a tésztába, különben nem lesz kellően omlós a végeredmény.
Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni a tésztát körülbelül 1 órán át.
Ezután, vizes kézzel, szaggassunk belőle diónyi nagyságú darabokat, és forgassuk meg őket a darált dió és porcukor keverékében.
Rakjuk a tésztadarabokat bele egy kivajazott, lisztezett tűzálló tálba. Ne feledkezzünk el az eláztatott mazsolával megszórni a tésztadarabokat minden rétegben.
A tetejét szórjuk meg a maradék porcukor és darált dió keverékével, majd tegyük be előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon, amíg a teteje szép aranybarnára sült (kb. 35-40 perc). Fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtót a sütési idő alatt, mert akkor a tészta összeesik.
Ha kész a galuska, szórjuk meg a tetejét vaníliás porcukorral, és tálaljuk állal a tejfölt.