Forrás: canva
Lekváros bukta
A lekváros bukta egy hagyományos magyar sütemény, melyet finom gyümölcsös töltelékkel készítenek. Az omlós, élesztős tésztával átjárva az illatozó gyümölcsökből készült lekvár, ez a recept minden család megérdemli, hogy megtapasztalja!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 1 Csomag szárított élesztő
- 50 g kristálycukor
- 70 g vaj
- 2 Minden tojás
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál só
- 500 g aszalt gyümölcs (cseresznye, barack) lekvár
Eljárás
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet keverd össze a cukorral, a citrom héjával és a sóval egy nagy tálban.
Melegítsd meg a tejet egy serpenyőben, majd add hozzá az élesztőt és keverd jól össze. Hagyd állni 10 percig.
Add hozzá a tej/élesztő keveréket a lisztes keverékhez, majd add hozzá a tojást és a vajat.
Dolgozd össze a tésztát alaposan, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd a tésztát megkelni 1 órán keresztül.
Ossza meg a tésztát 12 egyforma adagra.
Minden darabot nyújts ki kör alakúra, majd kanalazd rá a közepére a lekvárt.
Hajtsd össze a bukták széleit, hogy elzárjad a lekvárt, majd helyezd a buktákat sütőpapírral borított sütőrácsra.
Süsd 25-30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Hagyd kihűlni a buktákat, majd porcukorral szórhatod meg tálaláskor.