Forrás: Pixabay
Lencsefőzelék
Egészséges, gyorsan elkészíthető, pénztárcabarát étel. A babonákra hallgatva, Január 1.-én fogyasztva, pedig még a pénztárcát is gazdagíthatja a lencsefőzelék.
Hozzávalók
- 500 g Lencse
- 200 g jó minőségű füstölt hús opcionális
- 2 ks babérlevél
- 1⁄2 Csésze apróra vágott hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 22⁄3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 1⁄4 tk őrölt paprika
- 1 tk Mustár
- 2 kk citromlé
- só ízlés szerint
Eljárás
Főzés előtt a lencsét többször mossuk meg hideg vízben, majd tegyük egy tálja, úgy hogy a víz lepje el és áztassuk legalább 3-4 órán keresztül.
Az áztatóvízzel együtt öntsük a lencsét egy fazékba, és adjuk hozzá a füstölt húst és a babérlevelet. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet, hogy a lencsét bőven ellepje. Ízlés szerint sózhatjuk.
Forraljuk fel, majd főzzük a lencséket, amíg megpuhul, kb. 25 perc. Forrás közben szedjük le a tetejéről a habot.
Vegyük le a tűzről, és készítsük el a hagymás rántást.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 2 evőkanál olajat vagy zsírt, és közepes lángon süssük addig, amíg üvegessé nem válik. Adjunk hozzá lisztet, keverjük össze és süssük további 3-4 percig.
Húzzuk félre a serpenyőt, keverjük össze a paprikával, majd fokozatosan adjunk hozzá egy csésze hideg vizet (250 ml). Csomómentesre kell keverni.
Az elkészült rántást adjuk hozzá a lencséhez, és tegyük vissza a tűzre.
Mégegyszer felforraljuk, és főzzük óvatosan 2-3 percig, amíg a liszt elveszíti nyers ízét, és besűrűsíti a lencsefőzeléket.
Ízesíthető mustárral és citromlével.
Tejföllel szokás tálalni. Azonnal, vagy a tányérra kanalazva adjuk hozzá (90-180 ml tejföl minden 450 g lencséhez, vagy ízlés szerint).