Forrás: Pixabay mygraphx
Lentejas (spanyol lencseleves)
Ez a lentejas recept egyenesen Spanyolországból származik, és a spanyol nagymamám készítette szeretettel. Fiatalabb koromban sok boldog órát töltöttem a konyhájában, hallgatva az illatos illatokat és a szeretettel elkészített ételeket. Ez egy hagyományos, kiadós és laktató étel, amely különösen jól illik a hideg téli napokhoz.
Hozzávalók
- 2 Csészék Zöld lencse
- 1 nagy apróra vágott hagyma
- 2 kockára vágva dögevő
- 4 apróra vágott gerezd fokhagyma
- 1 zöld Paprika, kockára vágva
- 2 vágja Paradicsom
- 200 Gram Chorizo, szeletekre vágva
- 2 Babérlevél
- 1 Teáskanál Paprikapor
- 6 Csészék víz
- só és bors ízlés szerint
- 2 Evőkanál olívaolaj
Eljárás
A lentejas recept elkészítéséhez áztassa be a lencsét bő vízbe, és hagyja állni egy órán át. Ez segít a lencsének megpuhulni, és csökkenti a főzési időt.
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a fokhagymát és a paprikát, és időnként megkeverve pároljuk kb. 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha ekkor adjuk hozzá a paprikát, akkor a fűszer íze teljesen kibontakozik.
Adja hozzá a paradicsomot és a chorizót a serpenyőbe, és főzze további 5 percig. A chorizo sütése felszabadítja a fűszeres aromát, és egyedi ízt ad a levesnek.
Adjuk hozzá a beáztatott és lecsöpögtetett lencsét, a babérlevelet, a paprikát és a vizet. Ízesítsük sóval és borssal. Ettől kezdve időnként megkeverjük, és hagyjuk a levest alacsony hőfokon főni.
Fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk a spanyol lencselevest kis lángon főni körülbelül 60 percig, vagy amíg a lencse megpuhul. Ügyeljünk arra, hogy a leves ne forrjon fel: csak finoman párolódjon.