Limoncello
A limoncello egy hagyományos olasz citromlikőr, a napfényes dél-Itáliából. Frissítő, citrusos íze miatt kiváló aperitif vagy digestif. Legtöbben hidegen, kis üvegpoharakban szolgálják fel.
Hozzávalók
- 8 nagy citrom (lehetőleg bio citrusok)
- 1 l vodka
- 1.2 kilogramm cukor
- 1 l víz
Eljárás
Mossuk meg alaposan, majd vékonyan hámozzuk le a citromokat úgy, hogy a fehér része ne kerüljön a héjhoz.
A citromhéjakat tegyük egy nagy, lezáható üvegbe, majd öntsük rá a szeszt. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni sötét, hűvös helyen 30 napig.
Az egy hónap letelte után készítsünk szirupot. Ehhez tegyük a cukrot egy nagy fazékba, öntsük rá a vizet és melegítsük közepes lángon. Keverjük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Hűtsük le a szirupot, majd öntsük a citromhéjakat tartalmazó szeszbe. Keverjük össze, majd zárjuk le az üveget és hagyjuk pihenni még további 40 napig.
Az idő letelte után szűrjük le az italt egy finom szűrőn vagy sajtkendőn keresztül. Az így kapott limoncellót töltsük bele sterilizált üvegekbe.
A limoncello hosszú ideig eláll a hűtőben, de ügyeljünk rá, hogy mindig jól lezárva tartjuk.