Forrás: Pixabay: Shutterbug75
Fűszeres citromos és fokhagymás sütőben sült tőkehal
A tőkehal intenzív íze tökéletesen keveredik a citrommal és a gyógynövényekkel, és egy halom párolt zöldséggel tálalva ez egy kiadós, mégis egészséges étel. Elég könnyű elkészíteni, és tökéletes akár egy hétköznap esti vacsorára, akár a vendégek lenyűgözésére.
Hozzávalók
- 4 tőkehal filé
- 4 EL Olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 2 Citrom, egy levet és egy felszeletelt citromot
- 4 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál friss rozmaring, finomra vágva
- 1 evőkanál Friss kakukkfű, finomra vágva
- Petrezselyem, a díszítéshez
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra, a rácsot állítsa középre. Azt tanácsolom, hogy az egyenletes sütés érdekében mindig próbálja a halat a sütő közepére helyezni.
Tegyük a tőkehalfiléket egy tepsibe, és locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal. Egyenletesen fűszerezze a filéket sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel - a fűszerezéssel nem szabad spórolni, mert ez adja meg az étel ízét. Öntse a frissen facsart citromlevet a filékre, ügyelve arra, hogy egyenletesen bevonja őket a maximális ízfelvétel érdekében.
Helyezze a citromszeleteket a filék tetejére. Ez a lépés feldobja az ízt azáltal, hogy finoman átjárja a halat, ráadásul vizuálisan is vonzóvá teszi az ételt. Csepegtesse meg a maradék olívaolajat a szeleteken.
Süssük a tőkehalat az előmelegített sütőben körülbelül 12-15 percig. A sütési idő a filék vastagságától függően kissé változhat. Én általában 10 perc után szoktam ellenőrizni, és akkor van kész, ha villával könnyen lepattogzik, de még mindig nedves.
Vegye ki az edényt a sütőből, és hagyja pihenni néhány percig, hogy az ízek meg tudjanak állapodni. Szórja meg apróra vágott petrezselyemmel a további szín és friss íz érdekében, majd tálalásra kész.
Ez a sült tőkehal a legjobban sült zöldségekkel vagy friss zöldsalátával fogyasztható, így tökéletes alapanyag a főétel, a hal és tenger gyümölcsei, valamint az egészséges receptek kategóriájában. Jó étvágyat!