Málnalekvár otthon
A málnalekvár finom és egyszerűen elkészíthető desszert, amely tökéletes a reggeli pirítósra vagy fánkra. A málnalekvárnak több változata is van, melyek közül az egyik a \darabos\ változat, ami az egész gyümölcsdarabokat tartalmazza. A \simább\ változatban a gyümölcs darabok nem maradnak benne, viszont az ízük szinte ugyanaz, mint a darabos verzióé.
Hozzávalók
- 2 kg málna
- 2 kg cukor (ízlés szerint)
- 1 ks citrom leve
- 1 Csomag befőzőcukor (opcionális)
Eljárás
Mossuk meg és tisztítsuk meg a málnát, majd tegyük egy nagyobb méretű lábasba.
Öntsük rá a cukrot és a citromlevet, keverjük össze alaposan.
Tegyük a lábast a tűzhelyre, és kissé melegítsük fel a keveréket.
Egy fakanállal folyamatosan keverjük a málnát, amíg a cukor fel nem oldódik.
Ezután növeljük a hőmérsékletet, és főzzük a málnalekvárt közepesen erős tűzön, állandó kevergetés mellett.
Amikor a lekvár elkezd besűrűsödni (kb. 30-40 perc főzés után), vegyük lejjebb a tűzhelyen a hőmérsékletet.
A lekvár besűrűsödése érdekében, amikor szükséges, lassan adagoljunk hozzá néhány kanál befőzőcukrot, és folyamatosan keverjük. A málnalekvárnak a megfelelő állaga akkor van, ha a kanálról lassan cseppen, és egy nagyon vastag, lassan eső állaga van.
Ha kész, vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Időközben sterilizáljuk az üvegeket és a fedeleket (pl. forrásban lévő vízben).
Töltsük meg az üvegeket a kihűlt málnalekvárral, majd zárjuk le a fedeleket és tarts szobahőmérsékleten pár órán át hogy az üvegek szépen elzáródjanak.