Forrás: Freepik
Mikrohullámú karácsonyi puding
Annak ellenére, hogy mikrohullámú sütőben készül, az íz és a textúra gazdag és elkényeztető marad ebben a receptben, ahogyan egy hagyományos karácsonyi pudingnak lennie kell.
Hozzávalók
- 100 g Lágyított, sótlan vaj plusz extra a kenéshez
- 100 g Sötétbarna cukor
- 2 Nagy tojások
- 100 g önserkentő liszt
- 11⁄2 kanál Vegyes fűszer (fahéj, szerecsendió, gyömbér)
- 250 g Vegyes aszalt gyümölcsök
- 50 ml brandy
- Egy narancs héja
- 2 evőkanál Treacle
- Ehető magyal a díszítéshez (opcionális)
Eljárás
Kezdjük egy nagy, mikrohullámú sütőre alkalmas tálban, majd a vajat és a sötétbarna cukrot habosra keverjük. Ez talán túl nagy erőfeszítésnek tűnhet, de minél jobban krémesíted a vajat és a cukrot, annál habosabb lesz a pudingod.
Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat a keverékhez, minden egyes hozzáadás után jól felverjük. Vigyázzunk, hogy ne siettessük ezt a lépést, mert a túl gyors tojás hozzáadása a keverék megalvadását okozhatja.
Szitáljuk a tálba az öntetlisztet és a fűszerkeveréket. Óvatosan keverjük össze, amíg éppen csak összeáll. Ismét kerüljük a túlkeverést, mert ettől a puding kemény lesz.
Ezután keverje bele a vegyes aszalt gyümölcsöket, a brandyt, a narancshéjat és a szirupot. Azzal, hogy a brandyt és a szirupot utoljára adjuk hozzá, biztosítjuk, hogy ezek az ízek ne vesszenek el a keverés során.
Zsírozzon ki egy 1,5 literes, mikrohullámú sütőre alkalmas pudingos tálat, és öntse bele a keveréket. Tapasztalatból megtanultam, hogy a tetejétől kb. egy centit hagyjunk, mivel ez a puding nagyon meg tud emelkedni.
Fedjük le a tálat egy mikrohullámú sütőnek ellenálló tányérral, és 600 W-on 8 percig főzzük a mikrohullámú sütőben. Mindenképpen figyeljük a pudingot, mivel a mikrohullámú sütőkben eltérőek a hőmérsékletek, és nem szeretnénk, ha túlfőne.
Hagyjuk a pudingot 5 percig pihenni, mielőtt tálalótálra borítjuk. A pihenési idő lehetővé teszi, hogy a puding kissé megszilárduljon, és könnyebben kivehető legyen a tálból.
Végül tálalás előtt díszítse a pudingot ehető magyalokkal. Ez pusztán opcionális, de klasszikus ünnepi hangulatot kölcsönöz.