Forrás: Pixabay: artistlike
Nagymama hagyományos mézeskalács karácsonyi kekszei
Ez a recept a családunkban már generációkon át öröklődő, hűséges karácsonyi hagyomány. Minden évben a nagyi mézeskalácsának illata betölti a házat, és jelzi a karácsonyi szezon kezdetét. Amikor a különleges fűszerekkel és hozzávalókkal mézeskalácsot sütünk, az egész ház karácsonyi illatú!
Hozzávalók
- 350 g Méz
- 200 g cukor
- 125 g vaj
- 2 Tojás
- 600 g liszt
- 1 Teáskanál szódabikarbóna
- 2 Teáskanál mézeskalácspor
- Egy narancs reszelt héja
- Jeges cukormáz a díszítéshez
Eljárás
A mézeskalács recept újraalkotásához a sütési folyamat első néhány perce kulcsfontosságú. Tegyük a cukrot, a mézet és a vajat egy serpenyőbe, és lassan olvasszuk fel. A tippem: Mindig keverjük meg, hogy ne égjen meg.
Ha a cukorkeverék teljesen felolvadt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután keverjük bele a tojásokat. Vigyázzon! A keverék ne legyen túl forró, különben a tojások megdermedhetnek.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a mézeskalácsfűszert és a narancshéjat. Adjuk a száraz hozzávalókat a folyékony keverékhez, és készítsünk sima tésztát.
Ezt a tésztát egy éjszakán át pihentetjük. Igen, türelmet igényel, de ígérem, megéri várni! A tésztának még intenzívebb ízt ad.
Másnap a tésztát kb. 5 mm vastagságúra sodorjuk, és kivágjuk a mézeskalácsformákat.
Süssük a mézeskalácsot 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig. Keménynek kell lennie, de nem túl száraznak.
Miután kihűlt, díszítse a mézeskalácsot fehér porcukorral, és tetszés szerint díszítse más hozzávalókkal. Tökéletes a karácsonyi szezonra vagy ajándékba!