Forrás: Canva
Nagymamám szilvalekvárja
Ez egy családi hagyomány, amit nagymamám tanított nekem. A szilvalekvár édes, sűrű és nagyon finom, tökéletes a reggeli pirítóshoz vagy akár a desszertekhez is.
Hozzávalók
- 4 kg szilva
- 21⁄2 kg kristálycukor
- 1 citrom leve
- Fahéj
Eljárás
Mossuk meg a szilvákat, majd vágjuk őket félbe és távolítsuk el a magvakat.
Tegyük a szilvákat egy nagy fazekába, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük a fazekat közepes hőmérsékletű tűzhelyre.
Főzzük a szilvákat, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, ez körülbelül 30 percig tart.
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet, és további 2 órán át főzzük a szilvalekvárt, amíg sűrű és ragadós lesz.
Amikor elkészült, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és hagyjuk a lekvárt kihűlni.
Közben sterilizáljuk a lekváros üvegeket: Mossuk el őket forró vizes szappanos vízben, majd hagyjuk őket teljesen megszáradni.
Amikor a lekvár teljesen kihűlt, kanalazzuk a sterilizált üvegekbe.
Zárjuk le az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A szilvalekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk.