Forrás: Pixabay: ivabalk
Nagyszerű Klasszikus lebbencsleves
Szeretem a lebbencslevest, mert olyan egyszerű, és mégis nagyon ízletes. Mindig nagy adagot készítek, így van egy kis maradék a másnapi ebédre.
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 Közepes répa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 ks zeller
- 2 evőkanál olaj
- 100 g lebbencs
- 11⁄2 l húsleves alap
- só, bors
- 1 csipet Majoránna
- 1 csipet babérlevél
- 2 evőkanál finomliszt
Eljárás
Kezdjük a zöldségek aprításával. A hagymát, répát, petrezselyemgyökeret és zellert kis kockákra vágjuk. A fokhagymát apróra zúzzuk. Ne siessünk ezzel a lépéssel, hiszen a zöldségek aprítása fontos, hogy jól be tudjanak szívni a leves ízeit.
Egy nagy fazékban melegítsünk fel 2 evőkanál olajat. Adjuk hozzá az aprított hagymát és fokhagymát. Főzzük őket, amíg a hagyma üveges nem lesz. Adj hozzá időt ennek a lépésnek, fontos, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a levesnek.
Ezután adjuk hozzá a zöldségeket, és főzzük őket közepes lángon, amíg meg nem puhulnak. Soha ne rohanj, hagyd, hogy a zöldségek lassan, alacsony hőmérsékleten főjenek.
Közben pirítsuk meg a lebbencset egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet és állandó kevergetés mellett pirítsuk tovább, hogy ne égjen meg.
Ha a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a lebbencset, majd öntsük fel a húsleves alappal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a majoránnát és babérlevelet.
Főzzük tovább a levest kis lángon legalább egy órán át. Hidd el, megéri várni! Ebben az időben összeérnek az ízek és a leves krémes lesz.