Forrás: Pixabay: MissCaraReads
Naspolya lekvár
A naspolya lekvár alapjában véve rendkívül egyszerű desszert, de a végtelen variációs lehetőségek teszik igazán izgalmassá. Remélem, élvezni fogod a készítés folyamatát és az ízvilágát is!
Hozzávalók
- 1 kg naspolya
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- 1 vaníliarúd
Eljárás
Először is, mosd meg alaposan a naspolyákat. Én mindig hideg vízben mosom őket, mert így könnyebben eltávolítható a szennyeződés és a naspolya nem veszti el természetes fényét és színét.
Vágd le a gyümölcs végét, majd aprítsd fel őket. Nekem mindig bevált, hogy egy nagy, éles kés segítségével felezem meg a naspolyát, majd négyfelé vágom.
Tedd az aprított naspolyát egy nagy, vastag falú fazékba, add hozzá a cukrot, a citromlevet és a vaníliarúd belsejét. Ajánlanám, hogy a citromot is frissen facsarod, mert így sokkal több ízt ad a lekvárnak.
Keverd össze az összetevőket, és hagyd őket 1-2 órán át állni, hogy a gyümölcs levet eresszen.
Ezután indulhat a főzés. Lassú tűzön kezdd el főzni a lekvárt, közben óránként keverd meg, hogy ne égjen oda. Fontos, hogy lassú tűzön főzd, mert ha túl gyorsan forralod fel, a cukor karamellizálódhat, ami megváltoztatja a lekvár ízét.
Főzd addig, amíg a lekvár kellően sűrű nem lesz, amit egy cseppnyi lekvárral a tányér hátulján lehet ellenőrizni. Ha nem folyik le, akkor kész.
Végül, amíg még forró, töltsd bele steril üvegbe a lekvárt, majd fordítsd fejjel lefelé, így vákuum keletkezik, és tovább eltartható lesz.