Nizzai saláta
A Nizzai saláta Franciaország, pontosabban Nizza városának híres salátája, ami roppant változatos és ízletes. Apait-anyait bele lehet dobni, a végeredmény így mindig egy picit más, de mindig remek. Alapja a friss zöldségeknek és a halnak köszönhetően rendkívül egészséges is.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 4 Közepes méretű burgonya
- 4 tojás
- 200 g zöldbab
- 4 ks paradicsom
- 1⁄2 uborka
- 1 piros hagyma
- 1 kígyóuborka
- 1 kaliforniai Paprika
- 100 g fekete olívabogyó
- 4 ks konzerv tonhal (vagy friss grillázott)
- 100 g szardínia (vagy anchovis)
- 4 evőkanál friss petrezselyem
- 8 ks saláta levelek (római, jégsaláta)
Dressing:
- 6 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál Dijoni mustár
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Főzzük meg a burgonyát és a tojást. Utóbbi legyen kemény tojás. A zöldbabot is blansírozzuk meg.
Készítsük elő a többi zöldséget: a paradicsomot, uborkát, hagymát, kígyóuborkát, kaliforniai paprikát daraboljuk fel, az olívabogyót pedig magozzuk ki.
A tonhalt csepegtessük le, a szardíniákat (anchovist) szedjük szét.
A megfőtt és lehűlt burgonyát és tojást is vágjuk fel.
Egy tálban rétegezzük a salátát: kezdjük a saláta levelekkel, majd jöjjenek a zöldségek, a tonhal, a szardínia, és végül a felszeletelt tojás.
Készítsük el a dresszinget: az olívaolajat, balzsamecetet, dijoni mustárt keverjük össze, és ízesítsük sóval, borssal.
Locsoljuk meg a salátát a dresszinggel, majd a friss petrezselyemmel díszítsük.