Forrás: canva
Orosz céklaleves
A céklaleves az egyik kedvenc levesem, amit rendszeresen készítek otthon, és ami mindig nagy sikert arat vendégeim körében.
Hozzávalók
- 3 Közepes méretű cékla
- 2 Közepes méretű sárgarépa
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 5 Csésze Zöldség- vagy húsleves
- 1 teáskanál cukor
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál ecet (opcionális)
- friss petrezselyem a tálaláshoz
- tejföl a tálaláshoz
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Dörzsöljük meg a céklákat olajjal, majd tegyük őket egy tűzálló edénybe. Sütjük őket körülbelül 45 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet 90 C fokra nem melegszik. A sütés hozzáad egy mély ízt a leveshez, de ha sietünk, akár főzhetjük is a céklát.
A céklák sütése közben, vágjuk fel a hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát.
Egy lábasban melegítsünk fel egy evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, és pirítsuk őket addig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ezalatt folyamatosan keverjük őket, hogy ne égjenek oda.
Amint a céklák elkészültek, hagyjuk őket kihűlni, majd hámozzuk meg őket, és vágjuk őket kis darabokra. Ekkor adjuk hozzá a hagymához és a sárgarépához.
Öntsünk a lábasba 5 csésze zöldség- vagy húslevest, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a borsot és az ecetet. Hagyjuk, hogy a leves felforrjon, majd takarjuk le, és kis lángon főzzük körülbelül 20 percig.
Szervírozzuk a levest friss petrezselyemmel és tejföllel.