Padlizsánkrém Télire
A padlizsán olyan zöldség, amit sokan nem kedvelnek az erős íze miatt, pedig rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne, és nagyon egészséges. Ezzel a recepttel megpróbálok egy olyan ízletes padlizsánkrémet elkészíteni, amit mindenki szeretni fog, akár télen is.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- friss petrezselyem a díszítéshez
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Mossuk meg a padlizsánt, szurkáljuk meg villával a héját itt-ott, majd szórjuk meg egy kevés olajjal, tégyük sütő papírral bélelt tepsibe, és süssük kb. 45 percig a sütőben, amíg a héja meg nem barnul és a padlizsán belseje meg nem puhul.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Mikor már megfogható, vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a belsejét. Tegyük egy tálba, és hagyjuk lecsepegni.
A padlizsánból kinyert húst tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a tahinit, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, sót, borsot, és a pirospaprikát - majd pürésítsük krémesre. Ha szükséges, még lehet ízesíteni.
Tegyük egy szép tálba a krémet, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
Tálaljuk friss kenyérrel vagy zöldségekkel.